Op zoek naar Indiana Jones, een graphic novel over het leven van Francis Byron Kuhn de Prorok.

Door Jeroen Bos

Als je je ooit hebt afgevraagd of er iemand is waarop de populaire Indiana Jones films zijn gebaseerd, dan is graaf Francis Byron Kuhn de Prorok een geschikte kandidaat. Hij was een archeoloog, avonturier, schrijver, kunstenaar, acteur en een populair publiek figuur in de jaren twintig van de vorige eeuw. Met zijn lezingen over zijn reizen trok hij tot in de jaren vijftig volle zalen.

Byron was echter ook een man met een, zoals iemand ooit zei, een ‘bijzonder dubieus karakter’. De titel ‘graaf’ heeft hij zichzelf toegedicht, hij heeft zijn verleden meerdere malen opnieuw uitgevonden en was volgens sommigen een spion, oplichter, alcoholist en een vrouwenversierder.

Sinds ik het boek ‘Dead men do tell tales’ van hem heb gelezen ben ik gefascineerd door Byron. Dit niet alleen door het leven dat hij leidde en de fantasieën die we delen, de romantiek die uit zijn verhalen spreekt, onze gemeenschappelijke achtergrond maar ook doordat sommige van de avonturen die hij beschrijft plaats vonden in een deel van de wereld waar ik ben opgegroeid: Abyssinië, of zoals we tegenwoordig zeggen Ethiopië.

Waar of niet waar, ik vind dat zijn verhaal het waard is om verteld te worden. Ik denk ook dat zijn verhaal velen aan zal spreken.  Om die reden heb ik besloten om een graphic novel over zijn leven te gaan maken.

Wordt dus vervolgd…

google+

linkedin